Forside
Stedet
Vinmarken
Vinen
Naturen
Omgivelserne
Aktuelt
Blå druer

Der er mange spændende rødvinsdruer, som kan modne i Danmark, og vi eksperimenterer med at finde dem, der egner sig bedst til netop vores mark. Mens vi har indskrænket antallet af grønne sorter, får vi hele tiden flere blå – naturligvis stadig med den hensigt at tynde ud i sortimentet, når vi har nogle års erfaring med dyrkning og vinifikation.

Acolon
Acolon er en tysk rødvinsdrue, som er en krydsning af Dornfelder og Lemberger. Planten er kraftigt voksende med store blade og rødlige grene og i det hele taget meget dekorativ. Den er en stor succes i Tyskland, og vi tror på den til gode lokaliteter i Danmark. På Søbanke blev den supermoden i 2006.

Blauer Frühburgunder (Pinot Noir Precose)
Frühburgunder er en tysk rødvinsdrue. Den er en tidlig klon af den berømte Pinot Noir fra Bourgogne. Den modner fint på Søbanke, men er langtfra resistent over for meldug og gråskimmel, og vi har hidtil haft meget lavt udbytte. Det er heller ikke en let drue i kælderen. Vinen har en pragtfuld duft i begyndelsen, men den kan være svær at bevare frem til den færdige vin.

Blauer Spätburgunder (Pinot Noir)
Vinmagere over hele verden forsøger sig med at dyrke Pinot Noir i håbet om at lave noget, der smager som rød Bourgogne. De fleste prøver uden held – ofte kommer vinen til at smage som saftevand. Pinot Noir skal ikke have det for varmt, men det danske klima må siges at være på nordgrænsen. Vores udgave af den kommer fra Tyskland, hvor druen kaldes Spätburgunder. Plantet i 2005 på forsøgsbasis.

Bolero
Bolero er et nyt navn, men druen har været omtalt i årevis under nummeret GM 8221-3. Der er ekstremt høje forventninger til denne sort i Danmark. Nogle spår, at den bliver Rondos arvtager. Vi har plantet den på forsøgsbasis i 2006.

Cabernet Carol
Cabernet Sauvignon står for mange som indbegrebet af en rødvinsdrue, og derfor drømmer mange om at dyrke den i Nordeuropa. Indtil videre bliver det ved drømmen, men nye krydsninger er måske løsningen. Cabernet Carol er en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Solaris. Ud fra afstamningen burde den være sund og tidligt modnende. Plantet i 2006 på forsøgsbasis.

Cabernet Cortis
Cabernet Cortis er en anden krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Solaris og skulle være den allertidligst modnende af Cabernet-krydsningerne. Derfor har vi vovet at plante en hel række og ikke bare et par planter. Umiddelbart ser den lovende ud, hvad angår modning – men vi har aldrig smagt vin på den.

Cabernet Dorsa
Cabernet Dorsa er en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Dornfelder. Vi har plantet den i 2005 på forsøgsbasis. Hidtil har den været lidt sen i modningen – og heller ikke så sund – men i år ser den indtil videre fin ud.

Castel
Castel er en fransk rødvinsdrue. Det er en specialsort, der indeholder meget syre og især farve. Castel er hvert år den af vores rødvinssorter, som har det højeste sukkerindhold. Vi har tiltro til Castel som ingrediens i blandinger – måske kan man kalde den Danmarks svar på Petit Verdot-druen, som især er kendt fra Bordeaux.

Dornfelder
Dornfelder er en tysk rødvinsdrue, som er en krydsning af Frühburgunder, Trollinger, Portugieser og Lemberger. Det er den næstmest plantede rødvinsdrue i Tyskland (Spätburgunder er naturligvis nr. 1). Sorten er meget dekorativ med store fligede blade og meget store klaser. Den kan give et stort udbytte, men som næsten alle sorter vinder den ved udbyttebegrænsning. I 2006 har den modnet fint, men generelt er den lige sen nok til danske forhold, og som en ægte vinifera er den absolut ikke resistent over for meldug.

Leon Millot
Leon Millot er en gammel fransk krydsning og en af de kendteste vindruer i Danmark, fordi den bliver anset for at være sund og give vin af god kvalitet. Planten er kraftigt voksende med mange små klaser og bittesmå druer. Det er en arbejdskrævende sort: Den skal beskæres ofte og er besværlig at afstilke. Den er også tilbøjelig til at få råd i klaserne. Derfor er vi stemt for at skifte den ud, når vi finder en rødvinssort, vi virkelig vil satse på.

Monarch
Monarch er en krydsning af Solaris og Dornfelder. Den skulle være nogenlunde sund og modne samtidig med Spätburgunder – hvilket vil sige, at det nok er en af de mere realistiske af vores nyplantninger. Hvis den også kan give god vin, er det rigtig interessant! Vi har plantet den på forsøgsbasis i 2006.

Nero
Nero er en ungarsk rødvinsdrue. Den har indtil videre haft et hårdt liv på Søbanke, fordi den lader til at være rådyrenes yndlingssort. To år i træk er den blevet bidt ned, og i 2006, hvor hegnet blev forbedret, spiste fuglene alle druerne! Vi satser på, at 2007 skal være det år, hvor Nero får sit gennembrud på Søbanke.

Prior
Prior er endnu en af de nyere tyske krydsninger og har en indviklet stamtavle, som blandt andet omfatter Spätburgunder, Merzling og St. Laurent. Prior skulle være meget sund, og beskrivelsen af vinen lyder også interessant – men den er senere end Spätburgunder, så den må nok siges at være på sin absolutte nordgrænse her. Vi har plantet den på forsøgsbasis i 2006.

Reberger
Reberger er en krydsning af Regent og Lemberger, og det må siges at være to gode forældresorter. Vinen skulle minde mere om Lemberger end Regent, men da vi har plantet Reberger i 2005 og 2006, har vi endnu ikke haft lejlighed til at smage.

Regent
Regent er en tysk rødvinsdrue, som er en krydsning af Chambourcin og Silvaner/ Müller-Thurgau. Det er en opretvoksende, meget sund plante, men den kræver et godt klima. Regent-vin kan være af høj kvalitet, og det er den sort, vi ud fra en samlet vurdering tror mest på til økologisk vinproduktion. REX, som er lavet på 100% Regent, blev den højest placerede Søbanke-vin på Dansk Vinskue 2006 – og faktisk den højest placerede rene Regent-vin.

Rondo
Rondo er en tysk krydsning og den mest plantede blå drue i Danmark. Rondo er en god basisdrue, som egner sig godt til blandinger. Rondo er desværre ikke helt så sund, som man oprindelig troede og vi har beskrevet de problemer, vi har oplevet med den i 2006. Stadig er det dog svært at komme udenom Rondo i dansk vinproduktion.

Sagrantino
Sagrantino er en italiensk rødvinsdrue, som dyrkes i Umbrien, hvor den giver den berømte vin Sagrantino di Montefalco. Druen har meget af alt - sukker, syre, tanniner og smag. Planten er fra et skud, vi selv har hjembragt, og den har overlevet tre vintre på friland, men den har endnu ikke blomstret. Muligvis skyldes den manglende blomstring, at Sagrantino skal beskæres anderledes end vores øvrige sorter. Sandsynligvis vil den aldrig modne ordentligt i Danmark, men vi ville meget gerne have den til at sætte frugt, så vi kunne se, hvor langt fra målet vi er.

St. Laurent
St. Laurent kendes mest fra Østrig, hvor den giver dejlig vin. Den bruges også til viderekrydsning i forsøget på at udvikle tidligt modnende blå druesorter. Vi har valgt at forsøge os med den ægte vare, og vi blev bekræftet i vores valg på den tyske vinmesse i april 2007, hvor der var aldeles dejlig St. Laurent-vin. St. Laurent er plantet på forsøgsbasis i 2006. Vi kan konstatere, at den springer tidligt ud – hvilket jo kan være et problem i områder med majfrost.

Zweigelt
Zweigelt er en krydsning mellem St. Laurent og Lemberger og er den mest udbredte rødvinsdrue i Østrig. Den skulle være højtydende – hvilket vi har rådet bod på ved at plante den øverst i vinmarken, hvor jorden er mere mager – og relativt sund. Zweigelt er plantet på forsøgsbasis i 2006. Lige som St. Laurent springer den meget tidligt ud.

Tidligere dyrkede blå sorter

Cabernet Cubin
Cabernet Cubin er endnu en af de nye Cabernet-krydsninger, en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Lemberger. Vi kunne kun få en enkelt Cubin, og den blev desværre ædt af en mosegris i vinteren 2005/06, så denne sort er indtil videre udgået af sortimentet.

Don Muscat
Der var store forventninger til den tidligt modnende Don Muscat i Danmark, og vi plantede den ved vingårdens etablering i 2001, men allerede i 2003 fjernede vi den igen. På det tidspunkt havde den haft vinskimmel i to år, mens resten af vingården stod sund og rask. Når man så også ved, at vinstilen kan være problematisk (en rød Muscat-vin står måske ikke lige højest på ønskesedlen), er der masser af andre mere interessante sorter at gå i gang med.