Forside
Stedet
Vinmarken
Vinen
Naturen
Omgivelserne
Aktuelt
Grønne druer

Vi synes, det er sværere at lave god hvidvin end god rødvin. Vi har ikke opgivet endnu, men antallet af sorter er kraftigt reduceret i 2006. Desuden har vi flyttet nogle af de ”overlevende” planter, så alt i alt blev hvidvinshøsten sidste år meget begrænset. I 2007 forventer vi at kunne høste mere Merzling og Johanniter.

Johanniter
Johanniter er en tysk hvidvinsdrue, som indeholder Riesling. Den skulle være meget sund og er blevet kaldt "Nordens Riesling". Druerne ligner en forstørret, grøn udgave af Leon Millot med meget tætte klaser. Ved prøvesmagninger i Tyskland scorer den meget højt, og vi har store forventninger til den.

Merzling
Merzling er en tysk hvidvinsdrue, som indeholder Riesling og Ruländer (Pinot Gris). Det er nok vores smukkeste sort: En opretvoksende dekorativ plante med friskgrønt løv og flotte klaser. Planten er sund og benyttes derfor meget til krydsninger. Et bevis på dens sundhed fik vi i 2005, hvor den stod frisk og rask og flettede grene med en meldugramt Ortega. Også i 2006 har den været meldugfri, mens resten af vingården var hårdt ramt. I Tyskland regnes Merzling ikke så højt, men vi satser på, at den kan give højere kvalitet på nordgrænsen af sit udbredelsesområde. Indtil videre tegner den positivt.

Phoenix
Phoenix er en tysk hvidvinsdrue. Det er en sund, kraftigt voksende plante med store tætte klaser. Indtil videre har vi haft svært ved at opnå tilfredsstillende sukkerindhold i Phoenix, men den har heller ikke haft de bedste betingelser, fordi den lader til at være en af rådyrenes yndlingssorter. I 2006 er det lykkedes os at holde den rådyrfri, men til gengæld blev klaserne ramt af råd og måtte høstes, inden muskatsmagen var udviklet fuldt ud. Enkelte klaser har fået lov at hænge længere og har udviklet en fin muskataroma.

Solaris
Solaris er en tysk hvidvinsdrue, hvis ene forældresort er Merzling. Solaris er en af de grønne sorter, som spås en fremtid i Danmark: Planten er meget lidt modtagelig for meldug og vinskimmel, og samtidig modner den tidligt og opnår højt sukkerindhold. Faktisk modner den næsten for tidligt, for det gør den meget udsat for hvepseangreb.

Tidligere dyrkede grønne sorter
Vi synes, det er vigtigt også at formidle erfaringer om de sorter, vi opgiver.

Kerner
Kerner er en tysk hvidvinsdrue, som er en krydsning af Riesling og den røde drue Trollinger. Den modner tidligere end Riesling, hvad der har gjort den meget udbredt i Tyskland, hvor den også bruges til sød vin. I Danmark dyrkes den kommercielt i Nordsjælland. Kerner er blevet lidt stedmoderligt behandlet på Søbanke, men på grund af den manglende sygdomsresistens røg den med i den store udskiftning.

KW 87-1
KW 87-1 med det lidet charmerende navn er en canadisk hvidvinsdrue, som tåler lave vintertemperaturer. Det er en kraftigt voksende plante, som kræver lang modning. Vi er kommet til den konklusion, at den passer fint til Canada, hvor der, som den canadiske vinforsker Helen Fischer siger, er kolde vintre og varme somre, mens der i Danmark er varme vintre og kolde somre! Men vi er ikke tilfredse med vinkvaliteten, og der er bedre vinsorter til det danske klima. Derfor har vi skiftet den ud.

Madeleine Angevine
Madeleine Angevine er en fransk krydsning, som er meget dyrket i England. Den giver en god aromatisk hvidvin, men sorten er modtagelig for sygdomme, især meldug, og både i 2004 og 2005 var vores planter slemt angrebet. Derfor har vi fjernet Madeleine Angevine.

Ortega
Ortega er en hvidvinsdrue, som dyrkes en del i Tyskland, også til sød vin. Den er en krydsning af Müller-Thurgau og Siegerrebe. Ortega giver en aromatisk vin med god smag, men den er noget modtagelig for sygdomme, og derfor har vi skiftet den ud. Men vi mangler en aromatisk sygdomsresistent drue i stil med Muscat og Gewürztraminer.

Zalas Perle
Zalas Perle er en ungarsk hvidvinsdrue. Det er en kraftigt voksende plante, som kan give stort udbytte. Der var voldsomme forventninger til Zalas Perle i Danmark, men den er ikke så højt i kurs længere, da den ofte har blomstringsproblemer og er mere modtagelig for sygdomme end først antaget. Vi tror ikke, vi bliver de eneste, der skifter den ud.