Forside
Stedet
Vinmarken
Vinen
Naturen
Omgivelserne
Aktuelt
Naturlig vin

På Søbanke ønsker vi at producere naturlig vin:

Vi producerer vin af danske druer dyrket på friland i egen vingård
Al vin, der bliver produceret på Søbanke, kommer fra vores egne frilandsdruer.

Vi bruger ikke kemisk sygdomsbekæmpelse
Vi bruger naturens egne hjælpemidler (mælk og agerpadderok) mod svampeangreb. Vi sprøjter ikke med svovl, hvilket ellers er tilladt i den økologiske vindyrkning i andre lande. Se også Økologi og biodiversitet.

Vi tilsætter ikke sukker
I mange vindistrikter – også nogle af de berømte - er det tilladt at tilsætte sukker til druemosten (chaptalisere) for at forhøje vinens alkoholprocent. Typisk har vinbønderne lov til at tilsætte så meget sukker, at alkoholprocenten stiger med 2 procentpoints, f.eks. fra 10 til 12 procent. En højere procent giver mulighed for en mere fyldig vin.

Søbankes vin er ikke chaptaliseret. Hvis Danmark skal markere sig som nyt vinland, gælder det om at vise, at vi kan producere naturligt modne druer. Man kan også tænke på sundheden: Før i tiden lå en flaske rødvin typisk på 11% alkohol, mens vi nu ser alkoholbomber med helt op til 16%. Udfordringen er at lave vin med lav alkoholprocent, der samtidig smager godt!

Hvis man ikke vil tilsætte sukker eller på anden måde "hjælpe" vinen, må man acceptere, at der kan komme dårlige årgange, og vores hvidvin fra 2004 er præget af det lave sukkerindhold. Men det, der gør det spændende at lave vin, er også, at udbytte og kvalitet svinger fra år til år.

Vi tilsætter ikke svovl
Vi skyller redskaber og flasker med en svovlopløsning, men tilsætter ikke svovl til selve vinen, hverken under eller efter vinifikationen. Det har naturligvis betydning for holdbarheden, men indtil videre producerer vi ikke gemmevin. Vi vurderer, at vores rødvin skal drikkes inden for et par år - og vores hvidvin skal bare holde, indtil næste årgang er klar!