Forside
Stedet
Vinmarken
Vinen
Naturen
Omgivelserne
Aktuelt
Økologi og biodiversitet

Søbanke vingård bliver drevet økologisk. Inden vingården blev etableret, var der kløvergræs på arealet, og indtil videre har vinplanterne ikke haft brug for tilførsel af gødning. Hvis jorden kommer til at mangle næring, vil vi tilføre kompost, men generelt skal vinplanter ikke gødes for kraftigt.

Sygdomme
Vinplanter er meget udsat for angreb af svampe, både meldug og vinskimmel. Vi vil ikke bruge kemikalier til bekæmpelse af svampeangreb, men eksperimenterer med at sprøjte med en blanding af økologisk minimælk og vand (0,5 liter mælk til 4,5 liter vand). I 2004 havde vi held til at bekæmpe meldug på Ortega ved gentagen sprøjtning med mælk – men det skal tages i tide.

Man kan også vælge at dyrke de vinsorter, der er mest resistente over for svampesygdomme. Det gør vi til en vis grad – men nogle af de sorter, der er mest modtagelige for svamp (som Ortega og Madeleine Angevine), er også dem, der giver den bedste vin. Her lader vi smagen være afgørende! Hvis vi finder nogle resistente sorter, der smager lige så godt, vil vi nok overveje at skifte ud i sortimentet.

Spontan vegetation
Vi fjerner ukrudtet mellem rækkerne, så der er bar jord i et bælte på 30-50 cm langs med rækkerne. Mellem rækkerne vokser der en blanding af græs og ukrudt, som bliver slået med le et par gange om året.

Søbanke vingård er anlagt på agerjord, og der er masser af ukrudtsfrø i jorden. De små vinplanter har godt af, at der bliver holdt helt frit omkring dem, men etablerede planter kan sagtens tåle, at der vokser noget mellem rækkerne. Faktisk har planterne godt af konkurrence, fordi de kan have en tendens til at vokse for kraftigt.

Mange vinmarker i udlandet drives som monokulturer, hvor der kun vokser vin, og hvor man sprøjter mod ukrudt og svampesygdomme. Denne måde at dyrke vin på er meget belastende for miljøet, og der udvikles jordtræthed over for vin, sådan at nye planter må plantes i en særlig næringsblanding for at kunne overleve.

Mange mennesker siger, at man ikke kan lave økologisk vin, fordi al vin bliver tilsat svovl og dermed pr. definition ikke er økologisk. Men det betyder noget, hvordan druerne er dyrket. Vin kan være en af de mest hårdtsprøjtede afgrøder overhovedet. I udlandet sprøjtes der ikke kun med svovl, men også med kobbersulfat (Bordeaux-væske). Kobbersulfat er erkendt skadeligt for miljøet, og inden for EU arbejder man på at finde en erstatning, så stoffet kan forbydes.