Forside
Stedet
Vinmarken
Vinen
Naturen
Omgivelserne
Aktuelt
Ugenyt

Læs også tidligere udgaver af Ugenyt

29. februar 2008

Udendørs er det en stille tid i øjeblikket. Vi er ikke begyndt på vinterbeskæringen endnu, men med den begrænsede vækst i 2007 er det heller ikke nogen uoverkommelig opgave. Vi regner med, at det bliver et påskeprojekt.

Omstikning
Oprindelig havde vi planlagt at stikke om i juleferien, men i stedet brugte vi tiden på at gå lange ture. Januarweekenderne var optaget af andre gøremål – og sådan kom vi hen i februar, før vi fik foretaget omstikningen. Det er naturligvis hverken ideelt eller et eksempel til efterfølgelse, men så er det jo godt, at vi ikke skal leve af vores vinavl. Medvirkende til udskydelsen var også, at mens vi normalt næsten ikke kan vente med at smage på de nye vine, er vi mere forbeholdne over for årgang 2007.

Og hvordan smagte det så, da vi endelig kom i gang? Vi begyndte med hvidvinen, fordi man nu en gang skal begynde et sted – og må konstatere, at de hvide vine fortsat ikke er Søbankes stærke side.

JOHAN (100% Johanniter) har en ren smag, men meget bundfald.

MERZ (100% Merzling) forekommer fejlbehæftet.

PHOS (Phoenix og Solaris) har muskatnoter (typisk Phoenix), men har muligvis også fejl.

Konklusionen på hvidvinen er, at det alt i alt ikke gør så meget, at produktionen er stærkt begrænset i år!

Rosévinen smagte interessant, men har den jordbærsmag, som Schuyler nu en gang giver. Vi har denne gang tilsat Leon Millot til Schuyler-druerne fra drivhuset, og det virker, som om de klæder hinanden. Oven på hvidvinen er rosévinen oplivende, og man glæder sig til de varme sommerdage, hvor den forhåbentlig kommer til sin ret.

Men det spændende sker først, når vi kommer til rødvinen.

A: (100% Acolon) er ikke uden muligheder.

REX JUNIOR (100% Regent af de yngste stokke) har klar Regent-karakter, men en lidt kølig smag – svarende til den kølige sommer.

FRODO (Rondo, Frühburgunder, Dornfelder, Cabernet Dorsa) viser endnu en gang, at der er en grund til, at man dyrker det syge Pinot-stads! Vi får nok aldrig store mængder FRODO, men den er god at have som referencevin, fordi den minder om, hvad vin også kan være – og hvad dansk vin desværre hidtil har haft meget svært ved at udvikle.

Længere nåede vi ikke den 24. februar, men søndagen efter fortsatte omstikningen.

NYE SORTER (en samle-cuvée af de nye rødvinssorter, som hver for sig ikke yder ret meget) smagte interessant. En lys farve og en parfumeret duft, der dog ikke gav sig udslag i smagen, som var temmelig neutral. I forhold til, at ingen af sorterne skulle indeholde muskatnoter, var det en noget overraskende duft. Vinen er dog præget af den kølige sommer. Flere af de nye sorter er mere varmekrævende end de gamle, og de kommer naturligvis ikke til deres ret i et år som 2007.

CARO (Rondo og Castel) smager lidt tyndt, men er i øvrigt en typisk Rondo-præget vin uden særlige karakteristika. Måske skulle vi have udbyttereduceret Rondo mere end normalt.

REX (100% Regent af de ældste stokke) er en typisk Regent-vin – og det er jo betryggende at vide, at den ikke mangler syre… Der var lidt for meget luft i den gamle beholder, men det har vinen tilsyneladende ikke taget skade af.

MILLO (100% Leon Millot) er vist typisk for sin drue. Dejligt var det at opleve, at vinen ikke var iltet. Vi har på www.vinavl.dk under Vinavlerforum skrevet ikke så pænt om denne sort, og det står vi naturligvis ved, men samtidig er der en grund til, at den er så udbredt i Danmark.

Det er for tidligt at beslutte, hvad der skal på vinskue. Hvert år er vi splittede mellem lysten til selv at drikke de få gode dråber og lysten til at præsentere nye spændende sorter for en bredere kreds. Man kan også godt blive lidt nærig, når man regner deltagergebyrerne sammen. Men i forhold til, hvad der er investeret af tid og penge i vingård m.m., er det at sende vinen på skue jo kun en lille del.

Aktiviteter i vinavlerforeningen
Siden sidst har der været bestyrelsesmøde, møde i vinskueudvalget, erfatopmøde og møde i redaktionsudvalget. Danskerne er jo et foreningsfolk, og møder synes at være en foretrukken samværsform. Alligevel kan man godt synes, at der går vel megen tid med møder, og at de i højere grad burde kunne kombineres. Det ser ud til, at alle møder skal ligge om lørdagen – og så er der altså bare gået en stor del af weekenden!